Koningssteden
Bestemmingen
13 dagen
Reisduur

Tijdens deze reis bezoekt u, onder begeleiding van onze ervaren gids, zowel het Noorden als het Zuiden van Marokko. U komt langs de Koningssteden Fes, Meknes en Marrakech. U rijdt langs vele kasbahs en oasen. En tijdens een tocht door de prachtige gouden zandduinen van Merzouga, bent u getuige van een bijzondere zonsondergang. Als klap op de vuurpijl overnacht u in een comfortabele Nomadentent en tijdens de rondreis gaat u overnachten in de prachtige Riads, kasbah’s in het centrum van de oude steden!

Voor deze reis kunt kunt u ook kiezen om vanaf Casablanca uw reis te doen en terugvliegen vanuit Marrakech of Casablanca!

Praktisch

MaandApril, August, December, November, September, februari, januari, juli, Juni, maart, mei, oktober
PeriodeHele jaar
Individuele Prijzen: € 1.150,00 per persoon: minimaal 2 personen

Toelichting
De prijs hierboven zijn per persoon exclusief vliegticket en o.b.v. tweepersoonskamer.

A    Inbegrepen  

1.    Transfer:  vluchthaven – riad in Marrakech, heen en terug;
2.    Vervoer voor de rondreis met een busje of een 4X4 auto voor de rondreis incl. benzine en chauffeur;
3.    Nederlands of Engels sprekende gids voor de rondreis voor vanaf 4 personen. Engels sprekende chauffeur voor 2 à 3 personen;
4.    Engels sprekende gids voor het bezoeken van Marrakech en fez;
5.    12 overnachtingen met ontbijt in een comfortabele hotel, riad en kasbah;
6.    1 overnachting o.b.v halfpension in een comfortabele Nomaden tent in Merzouga;
7.    Assistentie voor hele reis; Organisatie en administratie kosten;
8.    GGTO: Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators per boeking;
9.    21% BTW = (0,00 Euro).

Niet inbegrepen

1.    Vliegticket retour;
2.    Eten in Marrakech (alle lunchen  en diners);
3.    Alle lunchen en diners die niet genoemd zijn;
4.    Extra activiteiten, eventuele stapavonden;
5.    Kamelen om te rijden: vanaf € 15,- per kameel;
6.    Vervoer in Marrakech voor het bezoeken van de musea (vervoer is niet nodig);
7.    Entree van musea (van af € 2,- per persoon);
8.    Aflopende Annuleringsverzekering en Reisverzekeringen;
9.    Alcohol, water, mineraal water en frisdrank;
10.    Souvenirs;
11.    Fooi; voor gids, kok, kamelendrijvers en chauffeur;
Fooi
In Marokko  is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs , dragers, en kamelendrijvers (muilezeldrijvers)…

NB. Indien de genoemde accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardige accommodatie regelen.

Dag 1: Amsterdam – Marrakech
Op het vliegveld in Marrakech staat een gids klaar die u naar een comfortabel hotel of riad in Marrakech brengt. `s Avonds eet u in een typisch Marokkaans restaurant. Na het eten kunt u een (Marokkaanse) biertje drinken op een terras bij het plein la place Jemaa Lafna.

Marrakech

Marrakech is de meest karakteristieke  stad van Marokko. Op de achtergrond ligt de berg Jbel Toubkal, met zijn 4167 meter is dit de hoogste berg van Noord-Afrika. Op de voorgrond staat de Koutoubia-toren uit de twaalfde eeuw;  hiernaast vindt u het plein Jamaa Lafna. Dit is het kloppend hart van de stad.


Dag 2: Marrakech – Casablanca – Rabat (ca. 240 km)

’s Ochtends vertrekt u naar Casablanca om een bezoek te brengen aan “Moskee Hassan II”. Deze heeft een 200 meter hoge minaret die met een laserstraal 30 kilometer richting Mekka schijnt.

’s Middags rijdt u naar Rabat, de hoofdstad van Marokko. Diverse bezienswaardigheden kunt u hier bezoeken: De Oudayas Kashba, de Mechouar, de Hassan toren en het Mohammed V Mausoleum. U overnacht in een 3-sterren hotel in Rabat.


Dag 3: Rabat – Méknés – Fès (ca. 200 km)

Na het ontbijt vertrekt u  naar Méknés, de stad van Moulay Ismael. U bezoekt het Aquedal bassin en de Bab El Mansour, één van de mooiste poorten van Marokko. Daarna rijdt u door naar de Keizerstad, Moulay Idriss Zerhoun. U bezoekt de ruines van de Romeinse stad Volubilis. Deze stad werd gesticht in de 2e eeuw v. Chr. Hierna rijdt u verder naar Fès, waar u overnacht in een 3-sterren hotel in Fés.

Dag 4 : Fés – Fés

U heeft de hele dag om de culturele, religieuze en artistieke hoofdstad van Marokko te ontdekken. Fés werd gesticht door Idris I in 789. De stad is één van de vijf koningssteden. De Medina Fés El Bali (de oude stad) ligt achter een grote versierde toegangspoort uit de 13e eeuw. Achter de poort zijn de Karaouine moskee en de Zaouia van Moulay Idriss II te zien. De medina is door UNESCO verklaard tot werelderfgoed. U overnacht in hetzelfde hotel in Fés.


Dag 5: Fés – Midelt  (ca.196 km)

U maakt een rit door de pijnboombossen van de Midden- Atlas langs diverse Berberdorpjes. Het is een mooie gelegenheid om een wandeling te maken door het schitterend cederbos (Imichlifen) van Azrou. Hier ziet u misschien wel aapjes (Makkok) die in de bomen leven. ’s Middags rijdt u dwars door de Midden- Atlas naar de stad van Midelt. U overnacht in Kasbah Asmaa in Midelt.


Dag 6: Midelt – Merzouga (ca. 263 km)

U verlaat  het Atlasgebergte en daalt  af naar de rand van de Sahara. Het landschap wordt steeds droger. U rijdt het laatste stuk van de Hoge Atlasgebergte door de indrukwekend kloof van de vallei Ziz met steile, hoog oprijzende wanden. De Ziz rivier leidt naar het woestijngebied van de Sahara. Langs de rivier pronken laurierstruiken met felroze bloemen. De palmbomen gaan gebukt onder trossen van gele dadels, daarnaast worden graan, groenten, klaver en henna verbouwd. U komt aan bij Merzouga waar u een wandeling maakt van 1,5 uur richting de grote duinen.  Eindelijk komt u aan bij de prachtige gouden zandduinen van  Merzouga, waarna u de zonsondergang kunt meemaken. U overnacht in een comfortabele Nomadentent. Hier is het genieten van de stilte, rust en `s nachts van de sterren en de maan.


Dag 7: Merzouga – Gorges Dadés (ca. 290 km)

Vroeg  in de morgen staat u op, om te genieten van de schitterende zonsopgang. Daarna rijdt u naar de Tinghir oases met zijn prachtige Todra-kloof. Hier reiken de steile rotswanden tot 300 meter. De Todra is zeer populair bij sportieve toeristen. Daarna rijdt u door naar de Kloven van Dades.  U maakt een wandeling in een overweldigende en ongerepte natuur.  U overnacht in het hotel  Kasbat de la valléé Dadés.


Dag 8 : Dades – Ouarzazate (ca. 100km)

U rijdt langs de vallei van Dades naar El-Kelaa M’Gouna, waar duizenden rozen bloeien. Onderweg ziet u vele kasbahs en palmbossen. Daarna gaat u door naar Ouarzazate, een voormalige garnizoensstad van het Franse vreemdelingenlegioen. U bezoekt een belangrijk historische bouwwerk van Ouarzazate, de kasbah van Taouirt. Dit geeft een goed beeld van de rijkdom van de voormalige bewoners. Vanwege de fraaie omgeving hebben verschillende filmmaatschappijen er inmiddels hun eigen filmstudio’s. Op 20 km afstand ligt de imposante kasbah Aït ben Haddou, het mooiste burchtstadje van het land met een schilderachtig centrum dat door UNESCO tot werelderfgoed is benoemd. Het schilderachtige Ait Benhadou heeft vaak als filmlocatie gefungeerd, zoals in  ‘Lawrence of Arabia’ en ‘Sodom en Gomorrah’.


Dag 9: Ouarzazate – Taroudant (ca. 270km)

U rijdt langs Tazenakht, bekend op zijn geknoopte tapijten met typische kleurencombinaties van geel, oranje en zwart. Langs de zuidkant van de Hoge Atlas rijdt u naar Taroudant, de oude hoofdstad van bakermat van de Saadische dynastie. De imposante okerkleurige stadsomwalling is een prachtig plaatje.


Dag 10: Taroudant – Agadir – Essaouira

Op dag 10 rijdt u via Agadir door een wisselvallige landschap en mooie natuur maar Essaouira.

Essaouira ligt aan de fraaie Atlantische Zuidkust, een bijzonder charmant kustplaatsje met een pittoreske vissershaven en een ommuurde historische binnenstad. Op een paar honderd meter afstand van de stad  ligt het brede strand, waar u lange wandelingen kunt maken, lekker uit kunt rusten of in de zee kunt zwemmen. Op een kameel kunt u een tocht maken langs de zee. Binnen de stadsmuren zijn kleurrijke bazaars, schilderachtige straatjes en mooie pleinen te vinden met gezellige terrassen. In de Souk vindt u interessante winkeltjes. In de haven zijn overheerlijke visrestaurants waar vers gevangen vis op grote roosters gegrild wordt en waar u kunt aanschuiven aan lange tafels.

Essaouira is de thuishaven van een groep schilders bekend als “vrije kunstenaars”. De stijl van elke schilder is uniek. Hun kunst wordt internationaal  erkend. U overnacht in een hotel of riad in Essaouira.


Dag 11: Essaouira – Marrakech

U rijdt terug naar het beginpunt van uw rondreis. Via arganbossen gaat u terug naar Marrakech. Regelmatig ziet u geiten in bomen zitten. Ook komt u olijfgaarden en citrusplantages tegen. U overnacht in een riad.


Dag 12: Marrakech – Marrakech

`s Ochtends kunt  u een bezoek brengen aan de Saadische graven, het El Bahia palais, Medrassa Ben Youssef, en El koutoubia-toren. Na de lunch bent u vrij. U overnacht in een comfortabele hotel of riad.


Dag 13: Marrakech – Amsterdam

Uw gids brengt u naar het vliegveld in Marrakech, vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam.