Hoge Atlas/Mgoun
Bestemmingen
14 dagen
Reisduur

Deze trektocht door het Atlasgebergte brengt u naar de heilige berg Jbel M’Goun, die maar liefst 4068 meter hoog is. De M’Goun is de op één na hoogste berg van Noord-Afrika. De Toubkal staat met zijn 4167 meter op nummer één.

Onze gids leidt u naar diepe en spectaculaire kloven van M’goun, door groene valleien zoals de -Happy Valley- Ait Bougemmeze, waar u kunt genieten van prachtige uitzichten. Tijdens deze tocht maakt u kennis met de Berbercultuur en hun landbouwbedrijven. Ook kunt u genieten van hun geweldige gastvrijheid.

Praktisch

Minimum leeftijd10+
MaandAugust, July, June, May, October, September
PeriodeJun-Okt
Zwaarte van de tochtNiveau 3

Dag 1: Amsterdam – Marrakech

bij aankomst in Marrakech, wordt u opgehaald door onze gids en chauffeur en gebracht u naar uw hotel\riad.

Dag 2: Marrakech – watervallen van Ouzoud – Tabant (vallei van Ait Bougemmeze) (1850m) / 4-5 uur

De bus  brengt u dwars door de hoge Atlas naar Tabant (vallei van Ait-Bougammes). Onderweg bezoekt u de watervallen van Ouzoud. U overnacht in een Berberhuis (Gite d’étape: hut) in de omgeving van Tabant.

Dag 3: Ait Bougemmez – Plateau Tafenfent(2300m) / 5-6 uur

U maakt een mooie wandeling  door de ‘gelukkige vallei’ van Ait Bougemmeze. Daar loopt u langs het water en door  verschillende Berberdorpen. De bebouwing in deze dorpen is geheel in aardetinten. Aan het einde van de wandeling komt u aan in het mooie dorpje van Aguerd-n-Ouzrou. Hier kunt u echte dinosaurussporen vinden. `s Middags klimt u door een mooi landschap omhoog naar het Plateau Tafenfent. U kampeert naast de bronnen van het Plateau Tafenfent (2300m). In de omgeving vinden we de Nomadententen en de herders die hun kudden hier weiden. Hier zetten we de tenten op.

Dag 4: Plateau Tafenfent (2300m) – Rouguelt (1860m) / 4-5 uur

Vanaf uw kampeerplek loopt u door een ruig landschap via  Ifri –n-Ait naar Kerfala. U kampeert bij het mooie Berberdorp Rougellt.

Dag 5: Rouguelt (1860m) – Tizi-n- Rouguelt (2860m) / 5-6 uur

Na het ontbijt klimt u langzaam naar Tizi-n- Rouguelt (2860m) . U maakt een prachtige wandeling door de kloof van Assif -n-Daghour langs oude jeneverbesbomen.  Op de pas van Rouguelt heeft u een prachtig uitzicht over de  bergen om u heen, een ruig landschap. Het is het leefgebied van de halve nomaden. In de zomer trekken zij met hun kuddes naar zomerweiden in de hoogste bergen. U overnacht in een tent bij Azib- n- Rouguelt.

Dag 6: Tizi Rouguelt– Plateau Tarkedit (2860m) / 5-6 uur

Dag 6 wordt een stevige wandeldag! Vanaf Azib- n- Rouguelt klimt u meteen omhoog  daarna vervolgen we de weg  via het plateau van Tarkadit tot aan de bronnen van Tassaouat.  Het is de ideale plek om te kamperen op deze uitgestrekte weidevelden rond de bron  en u voor te bereiden op de klim van morgen naar de hoogste top van deze regio (M’Goun 4068m).

Dag 7: Tarkadit – top van de M’Goun – Oulilimt( 2600m)  / 8-9 uur

N.B. : Facultatieve bestijging van de M’Goun 4068m.
Deze lange en vermoeiende bestijging van 9 uur is zeer de moeite waard. Het brengt u uiteindelijk naar een indrukwekkend uitzicht over de Sahara , de Anti- Atlas, de vallei Dades en de Hoge Atlas. ‘s Middags daalt u af naar de bronnen van Oulilimt.
De top van de M’Goun is heilig voor de Berbers. De bedevaartgangers komen hierheen om vruchtbaarheid over hun velden af te smeken.

Dag 8: Oulilimt – Lamrabtine (2100m) / 6 uur

Een lichte etappe brengt u naar het punt waar de rivier van Oulilimt en de Ain Aflafan samenkomen. U loopt dwars door een droog landschap, gedomineerd door verrassend hoge rotsachtige bergtoppen en steile weggetjes tot aan Tighramt-n-Ait Ahmed. Daarna wandelt u door geïrrigeerde terrassen en talrijke dorpjes naar het hart van deze geïsoleerde vallei. Overnachting in een gite.

Dag 9: Lamrabtine – Taghzout 1900m / 4-5 uur

De tocht volgt nog steeds de Oued (wadi) M’Goun. ‘s Middags beginnen we met de afdaling naar de kloof van de M’Goun tot aan het kamp op Tarzout (1900m).

Dag 10: Tarzout – Agerzeka  1600m / 4-5 uur

Een erg mooie etappe door het water in de mooiste kloof van Marokko. U komt langs l’Achabou, de wanden liggen erg dicht bij elkaar en lijken elkaar hoog boven uw hoofd te raken. Het nauwste deel van de canyon is 4 meter en op sommige plaatsen is het water 1,50 m diep. U loopt hier regelmatig door het water.

Dag 11: Agezeka – Boutagrar  1500m / 5-6 uur

De laatste dag door het water.  De tocht volgt nog steeds de rivier Oued M’Goun. Het landschap verandert. De wandeling loopt door enkele karakteristieke Berber-dorpjes. U kampeert bij het oude dorpje Boutagrar.

Dag 12: Boutagrar –  Ouarzazate – Marrakech (260 km) / 5-6 uur

`s Ochtends staat de auto voor u klaar om u naar Marrakech te rijden. Hier is het moment aangebroken dat we afscheid moeten nemen van onze trouwe ploeg van muildierdrijvers, de kok en onze berggids. Daarna  volgt u één van de schilderachtigste bergroutes van Marokko  naar Marrakech, dwars door de Hoge Atlas. U rijdt door El Kelaa M’Gouna en langs de vallei van Dades waar in mei de rozen bloeien: duizenden en duizenden rozen die de vallei met hun hemelse geuren bezwangeren. U volgt de weg van de 1000 kasba’s,  palmbossen en tuinen naar Ouarzazate.  U brengt een bezoek aan de imposante kasbah Aït Ben Haddou, het mooiste burchtstadje van het land met een schilderachtig centrum dat door UNESCO tot werelderfgoed is benoemd.

Dag 13: Marrakech -Marrakech

Marrakech is een van de 4 koningssteden van Marokko. We lopen door de soeks van de wolwevers, koperslagers en zilversmeden. Duizenden ambachtslui proberen hier op een koortsachtige manier te overleven. s’ Avonds gaan we uit eten op het beroemde Djem el Fnaa plein. U zult zich dit vooral blijven herinneren vanwege de luidruchtige en kleurrijke soeks die er aan grenzen. Vanaf Djemaa el Fna kunt u een bezoek brengen aan de Menara tuinen (een oude olijfgaard uit de 12e eeuw), de Saadische graven aan de zuidzijde van de prachtige Kasbahmoskee, het Elbahia paleis en het Dar Si Said museum. Overnachting in een Riad in Marrakech.

Dag 14: Marrakech – Amsterdam

U  wordt opgehaald voor uw transfer naar vliegveld in Marrakech.

Individuele Prijzen:
  • van  € 960,00 per persoon.
  • voor meer dan 9 personen neem contact met Argantravel

Toelichting:

De prijzen hierboven zijn per persoon o.b.v. tweepersoonskamer en tent.

A    Inbegrepen
1.    Transfer:  Marrakech – vertrekpunt – Marrakech;
2.    Transfer: vliegveld – riad in Marrakech en riad – vliegveld;
3.    3 overnachtingen met ontbijt in in een comfortabel riad in de oude stad Medina-Marrakech;
4.    1 overnachting in een Kasbah o.b.v. halfpension in Tabant/ Vallei Ait Bougemmeze;
5.    de overnachtingen in de tent of bij de bewoners tijdens de wandeltocht incl. matjes;
6.    Eten voor hele wandeltocht;
7.    Nederlands of Engels sprekende berggids voor de trektocht;
8.    Kok;
9.    Muilezel;
10.    Assistentie;
11.    Organisatie en administratie kosten;
12.    GGTO: Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators per boeking;
13.    21% BTW = (0,00 Euro).

B    Niet inbegrepen
1-    Vliegticket;
2-    Engels sprekende gids voor het bezoeken van  Musea in Marrakech (1 dag voor € 50,00);
3-    Alle Lunchen en diners in Marrakech
4-    Lunch in de dag van Marrakech naar Imlil;
5-    Lunch in de van Imlil naar Marrakech;
6-    Alcohol en drank;
7-    Slaapzak;
8-    Entree van de musea, vanaf € 2,- pp. per keer  en extra activiteiten;;
9-    Annuleringsverzekering en Reisverzekeringen;
10-    Fooi
In Marokko  is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs , dragers, en muilezeldrijvers…

NB. Indien  de genoemde accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardige accommodatie regelen.