Hoge Atlas/Toubkal
Bestemmingen
14 dagen
Reisduur

Tijdens deze avontuurlijke wandelreis trekken we heerlijk met onze gids en zonder zorgen door het Hoge Atlasgebergte. We leren de traditionele leefwijze van de Berberstammen kennen; we passeren vele bijzondere Berberdorpen. Tijdens de wandelingen zien we adembenemende groene valleien, ruig landschap, diepe en indrukwekkende kloven, hoge bergtoppen en uitgestrekte plateaus. Het enige dat ú nodig hebt voor deze trektocht, is een goede conditie en een avontuurlijke instelling!

Praktisch

Minimum leeftijd8+
PeriodeMei-Nov
Zwaarte van de tochtNiveau 4

Dag 1: Amsterdam – Marrakech
bij aankomst in Marrakech wordt u opgehaald en gebracht naar een comfortabele hotel of riad in de oude stad Marrakech-Medina.

Marrakech
Marrakech is de meest karakteristieke  stad van Marokko. Op de achtergrond ligt de berg Jbel Toubkal, met zijn 4167 meter is dit de hoogste berg van Noord-Afrika. Op de voorgrond staat de Koutoubia-toren uit de twaalfde eeuw, hiernaast vindt u het plein Jamaa Lafna het kloppend hart van de stad.

Dag 2: Marrakech – Imi Oughlad (1450m) –  Pas Tacht (2000m) – Tiziane (1800m)/ 4-5 uur
U maakt een korte rit van 1,5 uur naar Imi Oughlad (1450m) door verschillende en prachtige berberdorpen, gebouwd in de kleur van de aarde. Vanaf de vallei van Assif n’Ait Mizane klimt u op naar Tizi n Tacht (2000m). U loopt door een bos van eikenbomen en geurende jeneverbesstruiken. Om u heen ziet u herders met hun kuddes schapen en geiten. Na de pas daalt u rustig af naar de vallei van Azaden. U loopt langs terrassen waar maïs verbouwd wordt  en waar veel boomgaarden zijn, naar het dorp Tiziane (1800m). U overnacht in een Berberhuis/Gite d’etape. Vandaag kunt u kennismaken  met de Berberbevolking en hun gastvrijheid.

Dag 3: Tiziane (1800m) – pas  Tizi Téouti (2400m) – Tikkent (2250)/ 5-6 uur
’s Ochtends vertrekt u  en wandelt u  door een ravijn met walnootbomen. U stijgt naar de pas van Tizi n Téouti (2450m). Op de pas heeft u een prachtig uitzicht over de  bergen om u heen. U daalt langzaam af naar een kleine oase van Assaka  en  loopt  langs oude jeneverbesbomen. Daarna stijgt u 100 m om vervolgens weer af te dalen naar de schaapskooien  van Assaka. Uw lunch wordt onder de schaduw van de enorme grote walnootbomen klaargemaakt. Na de siësta loopt u door Tizguin Tikkent, een groot dorp aan het eind van de vallei Tizguin. U komt bij de traditionele watermolens en door prachtige landschappen. Hier  krijgt u  het gevoel een andere wereld te betreden, de wereld van de Berbers en de Nomaden. U overnacht op een rustige plek om te genieten van rust en luistert naar het geluid van kabbelend water.

Dag 4: Tikkent (2250) – pas Tizi Tougdalt (2700m) – Tizi Oussem (1850m)/ 5-6 uur
Een zeer interessante etappe met een prachtig landschap en een mooi panorama. Het is het leefgebied van de half Nomaden. In de zomer trekken zij met hun kuddes naar de zomerweiden in de hoger gelegen bergen en in de winter keren ze terug naar de dalen. U begint uw dag met een stijging op een steile bergkam. Op de pas komt u veel  herders tegen. Daarna daalt u rustig af naar het dorp Tizi Oussem voor de overnachting in een Gite d’etappe (hut).

Dag 5: Tizi Oussem (1850m) – Tizi n’Mzik  (2450m) – Armed (Imlil (1900m))/ 5-6 uur
Op dag 5 volgt u een mooie pad door een groot woud van jenever. U loopt langzaam omhoog naar Tizi n’Mzik (2450m), waar u kunt genieten van prachtige landschappen. Daarna maakt u een lange afdaling naar het dorp Imlil (1700m). Na de lunch wandelt u langs de geïrrigeerde terrassen naar het dorp Armed. Tijdens deze middag maakt u kennis met de locale Berbers, hun cultuur en landbouwbedrijven.
U overnacht bij de bewoners in een sfeervolle herberg in Armed (1900m).

Dag 6: dorp van Armed (1900m) – Refuge Neltner (hut) 3000m / 4-5 uur
Deze dag klimt u vanaf Armed (1900m) tot de hut van Neltner (3000m). U stijgt langzaam omhoog naar de heilige steen (Marabo Sidi Chamharouch): Sidi Chamharouch is een bedevaartsoord. Hier komen mensen voor spiritualiteit en om van psychische ziekten te genezen. Ze vragen de heilige Marabo om bescherming tegen de duivel. Na wat uitgerust te hebben bij Sidi Chamharouch stijgt u verder naar het ideale startpunt voor de beklimming van de top de Toubkal ‘Sommet de Toubkal’ hut van Neltner. Deze berghut ligt op 3000m hoogte.

Dag 7: Neltner – top van Toubkal (4167)  – Neltner / 6-7 uur
Deze dag maakt u een flinke stijging. Vanaf de hut begint u meteen te klimmen naar de top van Toubkal 4167m. De bestijging is een intensieve tocht van 4 uur naar een indrukwekkend uitzicht over het Atlasgebergte, de vallei van Tifnout, de Jebel Siroua en de Anti-Atlas. Na een rustpauze daalt u in 2 uur af naar dezelfde hut waar voor de overnachting.

Dag 8: Neltner  (3000m) – pas Tizi Ouanoums (3680m) – Lac d’ Ifin (2200m) / 5-6 uur
Vandaag  stijgt u 680m in 2 uur naar de pas van Tizi Ouanoums (3680m) daarna daalt u 1480m in 4 uur af. Het is een lange, steile en indrukwekkende afdaling naar het koele meer “Lac d’Ifni”. U kampeert aan het groenblauwe meertje. Het water is fris en heerlijk om in te zwemmen.

Dag 9: Lac d’Ifni (2200m) – Amsouzart dorpje (1700m) / 3-4 uur
Dag 9 is een rustige dag. Na een stijging  van een uur, daalt u af naar Amsouzart via de groene vallei van Assif Islay. U loopt door verschillende Berberdorpjes en terrassen van maïs en walnotenbomen en u komt aan in het mooie dorpje van Amsouzart. U heeft een vrije middag om door het dorpje te kuieren en te genieten van het traditionele dorpsleven. U overnacht in een Berberhuis.

Dag 10: Amsouzart (1700m) – Ain-n-Tarhbaloute (2700m) / 5-6 uur
U loopt door de groene vallei van Assif-n- Tisgui, met verschillende vruchtbomen en langs berberdorpjes (Aguerrane, Timzakine, Tazga, Missour, Tissaldai en Tarhbalout). Vanaf Tarhbalout stijgt u naar de Tarhbalout bron (2700m). U kampeert naast een bron met een prachtig uitzicht over de omringende bergen.

Dag 11: Ain-n-Tarhbaloute (2700m) – Azib Likemt (2547m) / 4-5 uur
U stijgt in 2 uur naar Tizi n’Terhaline (3200m). Daarna daalt u af naar Azip Likemt  en maakt u een  prachtige wandeling door de kloof Assif Tifni en langs de halfnomadische dorpjes (Azib Tifni, Azib Amtou, Azib Agoudem. Overnachting in een tent bij de rivier.

Dag 12: Azib Likemt (2547m) – Tizi Likemt (3500m) – Tchedirt (2500m) / 6-7 uur
Een pittige stijging van 953m brengt u in 3 uur naar de pas Tizi Likemt. Vervolgens daalt u 120m in 2,5 uur af over een rotsachtig terrein naar het prachtige dorpje Tachedirt. U overnacht bij de bewoners. Het is een bijzondere avond waarin we afscheid nemen van de ploeg van muildierdrijvers en kok.

Dag 13: Tachedirt – Imlil – Marrakech / 2-3 uur
Na het ontbijt staat er een busje klaar om u terug te rijden naar de koningsstad Marrakech. U rijdt in 2,5 uur dwars door het Atlasgebergte er naar toe.
`s Middags  kunt  u een bezoek brengen aan de Saadische graven, het El Bahia palais, Medrassa Ben Youssef, en El koutoubia-toren. Na de lunch bent u vrij en kunt u nog wat souvenirs kopen of anders u tijd doorbrengen in deze mooie stad.  U overnacht in een comfortabel hotel of riad in Marrakech.

Dag 14: Marrakech – Amsterdam
U wordt door uw gids naar het vliegveld in Marrakech gebracht, vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam.

Individuele Prijzen:  – van € 850,00 per persoon min 2 personen.
– vanaf 9 personen neem contact met Argantravel voor een groepsprijs.

Toelichting
De prijzen hierboven zijn per persoon o.b.v. tweepersoonskamer en tent.
De prijzen zijn niet inbegrepen vliegticket.

Inbegrepen
1. Transfer: vluchthaven – riad in Marrakech;
2. Transfer: Marrakech – Atlasgebergte heen en terug;
3. Transfer Marrakech – vliegveld in Marrakech;
4. 3 overnachtingen met ontbijt in een comfortabel riad in de oude stad Medina-Marrakech ;
5. 10 overnachtingen in de tenten, bij de bewoners en de gite d’etappes;
6. 12 dagen wandeltocht inbegrepen:
a- Berggids vanuit Marrakech,
b- Kok en muilezels,
c- Eten voor de hele wandeltocht,
d- de overnachtingen in de tent en in de genoemde accommodatie,
e- Tenten en matrassen.
7. Organisatie en administratie kosten;
8. GGTO: Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators per boeking;
9. 21% BTW = (0,00 Euro).

Niet inbegrepen
1. Vliegtickets retour;.
2. Alle lunchen en diners in Marrakech;
3. Lunch op de dag van Marrakech naar en van het Atlasgebergte,
4. Extra activiteiten, eventuele stapavonden;
5. Muilezels om te rijden: vanaf € 10,- ;
6. Vervoer in Marrakech voor het bezoeken van de musea ( vervoer is niet nodig);
7. Entree van musea (van af € 2,- per persoon);
8. Gids voor het bezoeken van de stad Marrakech;
9. Aflopende Annuleringsverzekering en Reisverzekeringen;
10. Alcohol, mineraal water en frisdrank;
11. Souvenirs;
12. Fooi; voor gids, kok, kamelendrijvers en chauffeur;
Fooi
In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs , dragers, en kamelendrijvers (muilezeldrijvers)…

NB. Indien de genoemde accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardige accommodatie regelen.

Wandelreizen & Trekking Marokko