Hoge Atlas/Toubkal
Bestemmingen
9 dagen
Reisduur

Deze reis door het het Atlasgebergte is een combinatie van 4 dagen wandeltocht langs de indrukwekkende Berberdorpjes en 3 dagen beklimmen de top van Jbel Toubkal 4167m, de hoogste berg van Noord-Afrika;
zult u de geheimen van de traditionele leefwijze van de Berberbevolking en adembenemende natuurgebieden ontdekken. Daarna gaat u een heerlijk goede prestatie neerzetten om de top te bereiken.
Zwaarte van de wandeltocht: in de zomer niveau 3. in de winter niveau 4 à 5

Praktisch

Minimum leeftijd10+
PeriodeHele jaar
Zwaarte van de tochtNiveau 3

Dag 1: Amsterdam – Marrakech

Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech  staat een auto\busje voor u klaar. Daarna rijd u in 20 minuten naar een comfortabele hotel of riad in de Medina van Marrakech.

 Marrakech
Marrakech is de karakteristiekste  stad van Marokko. Op de achtergrond ligt de berg Jbel Toubkal met zijn 4167 meter is dit de hoogste berg van Noord Afrika. Op de voorgrond staat de Koutoubia-toren uit de twaalfde eeuw hiernaast vindt u het plein Jamaa Lafna het kloppend hart van de stad.


Dag 2: Marrakech – Imi Oughlad (1450m) –  Pas Tacht (2000m) – Tiziane (1800m)/ 4-5 uur

Een korte rit van anderhalf uur naar Imi Oughlad (1450m) door verschillende en prachtige berberdorpen, allemaal in de kleur van de aarde. Vanaf de vallei van Assif n’Ait Mizane klimt u langzaam op naar Tizi n Tacht (2000m). U komt in een bos van eikenbomen en geurende jeneverbesstruiken. Om u heen ziet u de herders met hun kudde schapen en geiten. Na de pas daalt u rustig af naar de vallei van Azaden. U loopt langs terrassen waar mais verbouwt wordt  en waar veel boomgaarden zijn, naar het dorp Tiziane (1800m). U overnacht in een Berberhuis \ Gite d’etape. Vandaag heb je eerste kennismaken  met de Berberbevolking en hun gastvrijheid.


Dag 3: Tiziane (1800m) – pas  Tizi Téouti (2400m) – Tikkent (2250)/ 5-6 uur

’s Ochtends vroeg vertrekt u wandelt u  door een ravijn met walnootbomen. U stijgt naar de pas van Tizi n Téouti (2450m). Op de pas heeft u een prachtig uitzicht over de  bergen om u heen. U daalt langzaam af naar een kleine oase van Assaka  en  loopt  langs oude jeneverbesbomen. Daarna stijgt u 100 m om vervolgens weer af te dalen naar de schaapskooien  van Assaka. U lunch wordt onder de schaduw van de enorme grote walnootbomen klaargemaakt. Na de siesta  loopt u door het dorp Tizguin Tikkent, een groot dorp aan het eind van de vallei Tizguin. U komt bij de traditionele watermolens en door prachtige landschappen. Hier  krijgt u  het gevoel een andere wereld te betreden, de wereld van de Berbers en de Nomaden. U overnacht op een rustige plek om te genieten van rust en luistert naar het geluid van kabbelend water.


Dag 4: Tikkent (2250) – pas Tizi Tougdalt (2700m) – Azib n Tamsoult (2250m)/ 5-6 uur

Een zeer interessante etappe met een prachtige landschap en mooie panorama. Het is het leefgebied van de half Nomaden. In de zomer trekken ze met hun kudde naar de zomerweiden in de hoger gelegen bergen en in de winter keren ze terug naar de dalen. U begint uw dag met een stijging op een steile bergkam. Op de pas ziet u veel  herders met hun kudde schapen en geiten. Daarna daalt u rustig af naar Azib n Tamsoult (2250m) voor de overnachting in een tent.


Dag 5: Azib n Tamsoult (2250m) – Tizi n’Mzik  (2450m) – Armed (1900m)/ 5-6 uur

Vandaag volgt u een mooie route door een groot woud. U loopt langzaam om hoog naar Tizi n’Mzik (2450m), waar u kunt genieten van prachtige landschappen. Daarna maakt u een lange afdaling naar het dorp Imlil (1700m). Na de lunch wandelt u langs de geïrrigeerde terrassen naar het dorp Armed . Tijdens deze middag maakt u kennis met de locale Berbers, hun cultuur en landbouwbedrijven.

U overnacht bij de bewoners in een sfeervolle herberg in Armed (1900m).


Dag 6: dorp van Armed (1900m) – Refuge Neltner (hut) 3200m / 4-5 uur

Vandaag klimt u vanaf Armed (1900m) tot dehut van Neltner (3200m). U stijgt langzaam omhoog naar de heilige steen (Marabo Sidi Chamharouch): Sidi Chamharouch is een bedevaartsoord. Hier komen mensen voor spiritualiteit en om van psychische ziekten te genezen. Ze vragen de heilige (Marabo) hun bescherming tegen de duivel. Na wat uitgerust te hebben bij Sidi Chamharouch stijgt u verder naar het ideale startpunt voor de beklimming van de top de Toubkal ‘Sommet de Toubkal’ hut van Neltner. Deze berghut ligt op 3000m hoogte.


Dag 7: Neltner – top van Toubkal (4167)  – Neltner / 6-7 uur

Deze dag maakt u flink stijging. Vanaf de hut begint u meteen te klimmen naar de top van Toubkal 4167m. De bestijging is een intensieve tocht van 4 uur naar een indrukwekkend uitzicht over het Atlasgebergte, de vallei van Tifnout, de Jebel Siroua en de Anti-Atlas. Na een rustpauze daalt u in 2 uur af naar dezelfde hut waar voor de overnachting.


Dag 8: Neltner  – Imlil – Marrakech / 4 uur

Een rustige dag. U daalt in 4 uur af naar het prachtige dorpje Imlil. Hier midden in de natuur gaat u een smaakvolle  Tajine met lamsvlees en groent eten.
Na de lunch staat de auto voor u klaar om u naar Marrakech te brengen. Voordat we opweg gaan is er tijd om in Imlil bij de bewoners een kijkje te nemen die tapijten maken en verkopen. We rijden door een prachtig landschap weer terug naar de Koningsstad Marrakech.


Dag 9: Marrakech –  Amsterdam

Een gezellige dag in de koningsstad Marrakech.
`s Ochtends -afhankelijk van vertrektijd-  kunt  u nog een bezoek brengen aan de Saadische graven, het El Bahia palais, Medrassa Ben Youssef, en El koutoubia-toren. Na de lunch bent u vrij en kunt u nog wat souvenirs kopen of anders u tijd doorbrengen in deze mooie stad.

2 uur 45 minuten voor vertrek wordt u opgehaald en gebracht naar het vliegveld in Marrakech.

Er is een einde gekomen aan een inspirerende reis!

 

Prijzen:  – van € 695,00 per persoon.

– voor meer dan 9 personen neem contact mat Argantravel voor de groepsprijs.

Toelichting
De prijzen hierboven zijn per persoon o.b.v. tweepersoonskamer en tent.

A    Inbegrepen  
1.    Transfer:  Marrakech – vertrekpunt – Marrakech;
2.    Transfer: vliegveld – riad in Marrakech en Riad – vliegveld;
3.    2 overnachtingen met ontbijt in een comfortabel Riad in de oude stad Medina- Marrakech;
4.    1 overnachting in het riad Dar Assarou o.b.v. halfpension in Imlil;
5.    de overnachtingen in de tent of bij de bewoners tijdens de trektocht incl. matjes;
6.    Eten voor hele trektocht;
7.    Nederlands of Engels sprekende berggids voor de trektocht;
8.    Kok;
9.    Muilezel;
10.    Assistentie;
11.    Organisatie en administratie kosten;
12.    GGTO: Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators per boeking;
13.    21% BTW = (0,00 Euro).

B    Niet inbegrepen
1-    Vliegticket; dit kunnen we voor u bijboeken als u dat wil! (Vliegticketprijzen kunnen per dag enorm verschillen)
2-    Engels sprekende gids voor het bezoeken van  Musea in Marrakech (1 dag voor € 50,00);
3-    Alle Lunchen en diners in Marrakech
4-    Lunch in de dag van Marrakech naar Imi Oughlad;
5-    Lunch in de dag van Imlil naar Marrakech;
6-    Alcohol en drank;
7-    Slaapzak;
8-    Entree van de musea, vanaf € 2,- pp. per keer  en extra activiteiten;;
9-    Annuleringsverzekering en Reisverzekeringen;
10-    Fooi
In Marokko  is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs , dragers, en muilezeldrijvers…

NB. Indien  de genoemde accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardige accommodatie regelen.