Hoge Atlas/Toubkal
Bestemmingen
9 dagen
Reisduur

Deze 9-daagse reis Yoga en Mindful Wandelen/Atlasgebergte/Marokko is de ideale manier om in een rustig tempo kennis te maken met de rijke cultuur en de schoonheid van de natuur van Marokko en te genieten van de gastvrijheid van de lokale Berberbevolking. Het plezier en de ontspanning van deze unieke trektocht zul je samen met de groep, onze gids/reisorganisator Bachir van Argantravel en de muilezelsdrijvers ervaren.

Je zult tijdens het wandelen en de yoga je eigen kracht ruimte en potentie ervaren. De yoga wordt als aanvulling bij deze reis aangeboden. Bij wandelen in de natuur en bij yoga gaat het vooral om elk moment met een open blik te ontvangen, al je zintuigen te openen en ontspannen in wat er zich op dat moment voordoet. Het leert je je hoofd leeg te maken, je lichaam sterker en soepeler en vooral inspanning als ontspanning te ervaren. Deze reis wordt begeleidt door de mindful wandel coach en natuur/Marokko liefhebber Dick Maalsen. Hij leert je mindfulness technieken tijdens het wandelen en met zijn grote kennis van de natuur en gezond bewegen helpt en inspireert hij je tijdens jouw trektocht. Daarnaast is er elke dag voor wie wil meedoen, yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie. De fysieke-yoga oefeningen dienen vooral als voorbereiding en als afsluiting van de dag. Alles wat je leert zul je toepassen tijdens het wandelen, Wandelen wordt niet voor niks vaak ‘meditatie in beweging’ genoemd.
Barbara van Dortmond: eigenaar van yogastudio YogaSeads in Scheveningen, verzorgt de yoga tijdens deze reis. Zij heeft jarenlange ervaring met yoga en tevens met het begeleiden van retreats. Ze maakt yoga toepasbaar voor elk niveau en toegankelijk voor iedereen. Samen met Dick Maalsen en Bachir Filali zorgen zij voor een onvergetelijke week waarin je kunt inspannen, ontspannen en opladen in de prachtige natuur van Marokko!

Je zult overnachten in comfortabele accommodaties met uitzicht over de hoge bergen en valleien van het Atlasgebergte!

Ga mee en boek via de site www.argantravel.nl of bel voor meer info naar Bachir op Tel: 06- 28414539/Barbara van Dortmond op tel 06-45710503/ 06-18393529

Praktisch

GroepsgrootteMin. 8 – max 16 personen
Minimum leeftijd12+
LocationAtlasgebergte
Periode13-04-19 t/m 21-04-19
Zwaarte van de tochtNiveau 2
MaandApril

Zaterdag 13 april 2019

Dag 1: Amsterdam – Marrakech

Bij aankomst in Marrakech, Op het vliegveld staat u gids te wachten, daarna gaat u doorrijden naar een comfortabele Riad in de oude stad Marrakech-Medina

Zondag 14 april 2019

Dag 2: Marrakech – Oukaïmeden (ca. 78 km / ± 2 uur) – Tizi (pas) n Adi (2900m) – Tachedirt (2300m) 4-5 uur

Na het ontbijt rijdt u in 2 uur naar het dorpje Oukaïmeden (2600m).

Eerste uur rijdt u door de Ourika vallei met vele groene terrassen en verschillende soorten fruitbomen  zoals kersen, appels, walnoten en veel ambachtelijke handwerk van coöperatieven. Daarna gaat u via een steile weg met uitzicht naar een soort prachtige canyon. Na anderhalf uur rijden bereikt u Oukaïmeden.

Oukaïmeden is gelegen tussen de vallei van de Imenane en Ourika.  Hier vind je het eerste skigebied (skipisten) van Marokko. Oukaïmeden is bekend om zijn historische rotstekeningen (gravures) die u vandaag gaat bezoeken.

Bij aankomst in Oukaïmeden staan onze Muilezelsdrijven op ons te wachten. Na dat onze bagage door muilezels gedragen wordt begint u met wandelen. U gaat 300 m progressief stijgen naar de pas van Tizi n Adi. Uw pad gaat door een ruig bruin landschap. Na de pas verandert het landschap geleidelijk van bruin tot groen, met een mooi uitzicht op het oostelijke deel van de Hoge Atlas.

Na de pas daalt u ongeveer 600m naar het dorpje Tachedir.

U overnacht in het auberge Tigmi Tachddirt.

Deze lokatie ligt aan de voet van de Jbel Toubkal, de hoogste berg in Noord-Afrika. Marrakech is maar 70km verwijderd. Door de rust en serene stilte lijkt het verder weg. De Berberbevolking die dit Riad beheert, heten bezoekers van harte welkom en laat hun een stukje van hun fascinerende cultuur zien.

Maandag 15 april 2019

Dag 3: Tachedirt (2300m) – Tinghourine (1900m) – Tizi n Aguersioual (2045m) –  Imlil (1740m), 4-5 uur

`s-Ochtends gaat u via een stukje onverharde weg die licht daalt naar het dorpje Tinghourine (1900m) en Ikkis. Daarna stijgt u weer omhoog naar Tizi-n- Aguersioual (2045m). Je ziet de bevolking bezig met hun dagelijkse werk in de landbouw; vrouwen dragen op hun rug gras en hout. De oude mensen brengen en halen  geiten en koeien naar de bergweiden of zitten op het dak van oude en kleine huizen te kijken en wisselen hallo uit. Overal zie je veel kinderen die naar je kijken, lachen en begroeten.

Overnachten in het comfortabel Riad dar Assarou in Imlil

Dinsdag 16 april 2019

Dag 4: Imlil (1700m) – pas van Tizi n’Mzik (2484m) –  Azib -n- Tamsoult (2250m), 5-6 uur

Vanuit Imlil maakt u een prachtige wandeling door geïrrigeerde terrassen, walnoot- en fruitbomen omgeven bergdorpjes. U stijgt progressief naar de pas van Tizi n’Mzik (2484m) om te genieten van de  prachtige landschappen en mooie uitzicht. Op de pas ziet u veel herders met hun kuddes schapen en geiten. Daarna heeft u een zachte afdaling richting  Azib n-n-Tamsoult. U volgt een leuk pad door een woud van jenevers. Midden in het bos gaat linksaf naar Azib –n-Tamsoult voor de overnachtingen in het auberge Tamsoult aan de voet van de bergen. Hier heb je mooie uitzicht over de vallei van Azzaden.  U overnacht op een rustige plek waar u alleen het kabbelende water hoort!

Woensdag 17 april 2019

Dag 5: Azib-n-Tamsoult (2250m) – refuge Netler – Tizi Oussem (1890m), 4-5 uur

s Ochtends gaat om hoge wandelen richting het auberge Netler naar de watervallen. Daarna daalt u af naar Azib n-Tamssoult voor de lunch.

`s Middags daalt u verder langs de nomaden hutten naar het dorpje Tizi n-Ouassem af. U ziet de herders met hun kuddes schapen en geiten vertrekken in optocht naar de bergweiden .

U overnacht in een gite d’etappe (bij de bewoners) in het dorpje Tizi Ouassem.

Donderdag 18 april 2019
Dag 6: Tizi Oussem (1890m) –  Pas Oudite (2219m) – Imlil
`s-Ochtends daalt u door de vallei van Azzaden af en loopt u langs schitterende Berberdorpjes. U loopt langs terrassen waar maïs verbouwd wordt en waar veel boomgaarden zijn.
Je ziet de bevolking bezig met hun dagelijkse werk in de landbouw; vrouwen dragen op hun rug gras en hout. De oude mensen brengen en halen  geiten en koeien naar de bergweiden of zitten op het dak van oude en kleine huizen te kijken en wisselen hallo uit. Overal zie je veel kinderen die naar je kijken, lachen en begroeten en soms vragen ze…Stylo…Stylo of bonbon…bonbon.
Na de lunch heb je een kleine stijging naar de pas van Oudite (2219m) daarna daalt u af naar Aguersioual door een bos van eikenbomen en geurende jeneverbesstruiken.

Vrijdag 19 april 2019
Dag 7: Imlil – Marrakech (ca. 70 km)
Na het ontbijt in Imlil staat onze chauffeur op u te wachten daarna rijdt u door naar Marrakech, Een korte rit van 1,5 uur naar Marrakech (ca. 70 km) voert door een aaneenschakeling van prachtige berberdorpen, allemaal in de kleur van de grond.
Overnachting  in een comfortabele hotel/riad in Marrakech

Marrakech:
Marrakech is de meest karakteristische  stad van Marokko. Op de achtergrond ligt de berg Jbel Toubkal met zijn 4167 meter is dit de hoogste berg van Noord Afrika. Op de voorgrond staat de Koutoubia-Toren uit de twaalfde eeuw;  hiernaast vindt je het plein Jamaa Lafna. Dit is het kloppend hart van de stad.

Vrijdag 20 april 2019
Dag 8: Marrakech – Marrakech
Deze dag bent u vrij.
`s Ochtends  kunt u een bezoek brengen aan de Saadische graven, het El Bahia paleis, Medrassa Ben Youssef, en El koutoubia-toren.
`s Middags kunt u de museum van Yves Saint Laurent en le Jardin Majorellebezoeken
Overnachting  in een comfortabele riad in de oude stad Medina.

Zaterdag 21 april 2019
Dag 9: Marrakech – Eindhoven
Vandaag wordt u door onze chauffeur opgehaald en gebracht naar het vliegveld in Marrakech.

Prijzen: vanaf € 1200,- Euro per persoon. incl. het vliegticket.
De prijs is per persoon inbegrepen vliegticket en o.b.v . tweepersoonskamer en tent.

Inbegrepen:
1. Transfer: vluchthaven – hotel in Marrakech en hotel – vluchthaven in Marrakech;
2. Transfer: Marrakech – Atlasgebergte (vertrekpunt), heen en terug;
3. 2 overnachtingen met ontbijt in het riad du Petit Prince  in Marrakech–Medina;
4. 5 dagen wandeltocht incl. de overnachtingen in de tent, eten (diner, lunch en ontbijt), tent, kok, gids en muilezelsdrijvers voor het dragen van de bagage;
5. Organisatie en administratie kosten;
6. 21% BTW = (00,00 Euro);
7. GGTO: Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators;
8. Vliegticket met 1 tas handbagage van 10 kg;
9. 1 tas ruimbagage van 15 kg;
10. Yogalerares en begeleiding;

Niet inbegrepen
1. Eten in Marrakech (alle lunchen en diner’s);
2. Lunch tijdens de reis van Marrakech naar de bergen heen en terug;
3. Extra activiteiten, eventuele stapavonden;
4. muilezels om te rijden;
5. Lokale gids en vervoer voor het bezoeken van de musea in Marrakech: € 50,- per dag voor hele groep;
6. Vervoer in Marrakech voor het bezoeken van de musea ( vervoer is niet nodig);
7. Entree van musea (van af € 2,- per persoon);
8. Aflopende Annuleringsverzekering en Reisverzekeringen;
9. Alcohol, water, mineraal water en frisdrank.
10. Souvenirs;
11. Fooi; voor gids, kok, kamelendrijvers en chauffeur;

Fooi
In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs , dragers, en muilezelsdrijvers…

NB. Indien de genoemde accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardige accommodatie regelen.